pubovore

adalso

5USATv live

netvisiteurs

Matomy Seo

CPX24

marți, 30 martie 2010

Cercetatorii au reusit sa recreeze Big Bang-ul!

5:28, 30 mar 2010/antena1.ro/

Cercetatorii de la Geneva au reusit sa recreeze in mod artificial explozia care a dus la formarea Universului, cunoscuta sub denumirea de Big Bang. Specialistii de la CERN - Centrul European pentru Cercetari Nucleare - spera ca astfel vor reusi sa cunoasca mai bine inceputurile Universului.
Cercetatorii au reusit sa recreeze in mod artificial explozia care a dus la formarea Universului
Primele doua incercari de marti dimineata de coliziune a fasciculelor de protoni din acceleratorul de particule au esuat.
Coliziunea pe care doreau sa o obtina oamenii de stiinta de la CERN urma sa aiba o putere de 7 Tera electron volti (TeV). Protonii, lansati in sens opus, de-a lungul tunelului de 27 de kilometri, au produs particule elementare, ca cele de la crearea Universului.

Pentru a putea incepe experimentele, oamenii de stiinta trebuiau mai intai sa ciocneasca protonii veniti din directii opuse, cu energie de 3,5 TeV.

Acceleratorul de particule de la Centrul European pentru Cercetari Nucleare a fost pus in fuctiune de curand, dupa ce a suferit doua defectiuni de la lansare, in septembrie 2008.
Dupa experimentele de acum, cand puterea este limitata la jumatate, va urma o oprirea tehnica ce va dura aproape 10 luni. In acest timp, cercetatarii vor face ultimele ajustari pentru a-l putea pregati sa functioneze la puterea maxima de 14 TeV.

http://www.antena1.ro/news/extern/cercetatorii-au-reusit-sa-recreeze-big-bang-ul-102667.html
...

Intotdeauna cand vrei sa pastrezi, incerci mai intai sa intelegi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Etichete