Treceți la conținutul principal

EFECTELE NORULUI VULCANIC

Cenuşa vulcanică un risc pentru sănătatea oamenilor şi animalelor
 
16 Aprilie 2010/Romania Libera online/
 
 
Norul de cenuşă vulcanică a ajuns deja în Franţa şi ameninţă să prelungească timp de 48 de ore haosul aerian în Europa. Închiderea unei părţi a spaţiului aerian european ar putea fi doar începutul, notează ziarul El Periodico.Fotografiile Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) luate de satelitul Envisat în care se poate vedea un nor dens de cenuşă vulcanică deplasându-se deasupra Marii Britanii, după erupţia unui vulcan în Islanda la peste 1.000 de kilometri distanţă, a declanşat toate semnalele de alarmă în faţa incidenţei pe care ar putea să o aibă asupra sănătăţii oamenilor din zonele afectate, potrivit Agerpres.
Deşi erupţia vulcanului islandez a provocat un nor de dimensiuni relativ mici, el ar putea afecta întregul nord al Europei care se va afla timp de 48 de ore sub influenţa particulelor de cenuşă vulcanică. Deşi norul se deplasează cu o viteză de circa 11 kilometri ar putea afecta o suprafaţă mare a pământului.
Cenuşa vulcanică în suspensie conţine particule nocive şi vapori. Potrivit experienţei arătată de erupţiile anterioare din Islanda sau din America de Sud, cenuşa atacă aparatul respirator, pielea şi ochii. Iritarea căilor respiratoarii, determinată de mărimea particulelor respirabile, provoacă rinite, amigdalite, laringite şi agravarea sinuzitelor.
Pe de altă parte, inhalarea cenuşei provoacă dureri cronice precum bronşita, astmul şi boli pulmonare obstructive care se pot complica. Cenuşa acţionează şi la nivelul conjunctivei ochilor, asemeni unui corp străin.
Bioxidul de siliciu aflat în componenţa cenuşei afectează directa conjunctiva şi corneea, producând abraziuni, în timp ce la nivelul pielii cenuşa poate provoca iritaţii în cazul supunerii extreme. Aceste efecte sunt mai marcante la copii şi se pot manifesta printr-o tuse persistentă.
Fumul vulcanic este, de asemenea, una din cauzele ploilor acide şi inclusiv a unei scădei accentuate a temperaturilor din cauza unei mai mici iradiaţii solare. Depunerea particulelor de cenuşă pe scoarţa terestră afectează totodată calitatea apelor de suprafaţă, a râurilor şi a lacurilor, printr-o dimunuare a PH şi o alterare a caracteristicilor, precum gustul, mirosul, culoarea şi oxigenul dizolvat.
De asemenea, căderea cenuşei contaminează şi terenurile agricole, ducând inclusiv la otrăvirea faunei în cazul unei concentraţii ridicate iar pe termen mediu afectează fertilitatea şi dezvoltarea plantelor.
....

http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/cenusa-vulcanica-un-risc-pentru-sanatatea-oamenilor-si-animalelor-183548.html

E bine sa fim informati pentru a preveni posibilele efecte secundare ale norului de cenusa... care se spune deja in mass-media ca la noapte va ajunge si asupra Romaniei.
 
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Din secretele, înţelepciunea/magia :) şi... puterea(...) ;) Rhondei Byrne(carti/(e)books) - pdf

Rhonda Byrne - Secretul, Legea atractiei 

(cartipdfgratuite.blogspot.ro)

Rhonda Byrne – The Secret pdfRhonda Byrne – The Magic pdf

(http://bookspot.ro)Rhonda Byrne - The Power(PDF Free Download)

 (http://freegreatebooks.blogspot.ro)  ...

     Dacă preferati în schimb/totuşi să răsfoiţi cărţile autoarei complet relaxaţi, în dulcele stil clasic, pentru că asta vă ajută, poate, să reflectaţi mai mult şi mai bine, inclusiv la ce citiţi/descoperiţi acolo, atunci le găsiţi, fară îndoială, şi aici/or here. ...


- Bucureşti, 28 iulie 2015, 11:11 AM -

...


F... or... f... you(...), instant(s)!

In... the same is nothing, in something, some...
P. I.Nu prea mă dau în vânt după... ce-i "ca la carte". Mă interesează clipa... Ea știe că nu... rămâi ceea ce pari.
P. I.

...
.. ...
.. ...


.. ... ..
(Foto: 99% ;) din... Arhiva personală)

...

.. ... .
reality insight with some...


...

Temp-tations, mmm...

 f. de la
'fast(er) fest'