Treceți la conținutul principal

Distreaza-te, (ne)socoteste*, iubeste!

Ramas bun, minunate maestre Jean Constantin!

Cand te doare disparitia cuiva, nu-ti gasesti neaparat cuvintele. Asa mi s-a intamplat si mie cand am aflat de trecerrea in nefiinta a inegalabilului, talentatului, jovialului si extraordinarului maestru al cinematografiei si al inimilor noastre... Ce pot sa spui cand moare un OM ca Jean Constantin,adorat de colegi, de prieteni,de generatii si generatii de romani????!?

Te revolti, pur si simplu, impotriva nemiloasei morti, nemiloasei boli, nemiloasei clipe care l-a luat de langa noi... Te revolti ca in clipa mortii era singur, si ca nimeni nu i-a fost alaturi in acele momente dinte viata si moarte... Daca ar fi avut pe cineva alaturi, chiar atunci, poate situatia ar fi fost cu totul alta.

Ramas bun, Maestre, sa va aiba Dumnezeu in paza Sa, stiind cat de minunat ati fost si veti ramane pentru noi toti!







...
Arta, talentul si sufletul lor ii face pe unii oameni...NEMURITORI.
...
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Jean Constantin (n. 21 august 1928, Techirghiol, d. 26 mai 2010, Constanţa) a fost un actor român de origine romă,[1] interpret de roluri comice. Printre personajele reprezentate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de acţiune şi de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu şi serialul de televiziune Toate pânzele sus (1976).

*

Activitate

A lucrat ca normator într-o fabrică din Constanţa, unde a pus bazele unei brigade artistice. A debutat ca artist la Casa de Cultură din localitate. La sfârşitul anului 1957, a fost primit în nou-înfiinţata secţie de estradă din cadrul Teatrului de Stat „Fantasio”. Actorul a rămas angajat al acestui teatru până la pensionare.

A jucat în filme de la începutul anilor 1960. La sfârşitul deceniului este distribuit în producţiile de succes Prea mic pentru un război atât de mare (1969, r. Radu Gabrea) şi Canarul şi viscolul (1969, r. Manole Marcus), ambele având ca subiect pierderea pricinuită de apărarea cauzei politice (prin război sau ilegalism). Totuşi, nu aceste roluri îl impun, ci partiturile comice jucate începând din 1970 pentru seria B.D. (Brigada Diverse), în compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani şi Dem Rădulescu. În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul Nemuritorii. Serialul Toate pânzele sus (1976), în regia lui Mircea Mureşan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public – turcul Ismail. Revanşa (1978) de Sergiu Nicolaescu este primul film în care Constantin interpretează rolul Limbă. Un an mai târziu joacă în comedia Nea Mărin miliardar, de asemenea în regia lui Nicolaescu.

În anii 1980 şi 1990 este prezent într-un număr mai mic de producţii, în mare parte comedii. Continuă să fie distribuit de Sergiu Nicolaescu în filmele sale. După o pauză de şapte ani, a revenit pe platourile de filmare cu rolul nea Florică din lung-metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006). Ultimele sale filme, Supravieţuitorul (2008) şi Poker (2010), au fost regizate de vechiul său colaborator Nicolaescu. A apărut şi în serialul Regina, difuzat de postul Acasă TV.

În 2009 şi 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit miercuri, 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanţa. Vestea morţii a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arşinel.

Filmografie
* Procesul alb (1965)
* Maiorul şi moartea (1967)
* Zile de vară (1968) – Aurel
* Răzbunarea haiducilor (1968) – Parpanghel
* Prea mic pentru un război atât de mare (1969)
* Canarul şi viscolul (1969)
* Zestrea domniţei Ralu (1970)
* Haiducii lui Şaptecai (1970)
* Brigada Diverse intră în acţiune (1970) – Patraulea
* B.D. în alertă (1970) – Patraulea
* B.D. la munte şi la mare (1971) – Patraulea
* Felix şi Otilia (1972)
* Adio, dragă Nela! (1972)
* La Révolte des Haïdouks (1972, serial de televiziune) – Parpanghel
* Explozia (1973) – Tilică
* Nu filmăm să ne-amuzăm (1974)



* Nemuritorii (1974)
* Mastodontul (1975)
* Evadarea (1975)
* Zile fierbinţi (1976)
* Toate pânzele sus (1976, serial de televiziune) – Ismail
* Gloria nu cântă (1976)
* Cuibul salamandrelor (1976) -– Jean
* Împuşcături sub clar de lună (1977)
* Eu, tu şi Ovidiu (1977) – Misică
* Revanşa (1978) – Limbă
* Expresul de Buftea (1978) – controlorul de tren
* Braţele Afroditei (1978)
* Melodii, melodii (1978) – impresarul Codoş
* Nea Mărin miliardar (1979) – şeful primei bande
* Capcana Mercenarilor (1980)
* Al treilea salt mortal (1980)
* La fin du Marquisat d'Aurel (1980, miniserie pentru televiziune) – fermierul din St. Trinité
* Pruncul, petrolul şi ardelenii (1981)
* Iancu Jianu, haiducul (1981)
* Un echipaj pentru Singapore (1981)



* Duelul (1981) – Limbă
* Am o idee (1981)
* Sosesc păsările călătoare (1984)
* Masca de argint (1985)
* Colierul de turcoaze (1985)
* Coana Chiriţa (1986)
* În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
* Chiriţa la Iaşi (1987)
* Miss Litoral (1990)
* Atac în bibliotecă (1992)
* A doua cădere a Constantinopolului (1993) – Ismail
* Paradisul în direct (1995)
* Punctul zero (1996)
* Sexy harem Ada-Kaleh (1999) – Ismail
* Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006) – nea Florică
* Păcală se întoarce (2006) – ţiganul Klinger
* Roming (2007) – Somali
* Supravieţuitorul (2008) – Limbă
* Poker (2010)
...
http://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Constantin
...
Cel mai frumos omagiu la plecarea unui suflet drag este aducerea aminte. Adica...neuitarea.
...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Robert Sternberg, triunghiul si... iubirea(...)

Garbo » Life » Familie Teoria Triunghiulara a Iubirii: Tu ce fel de relatie psihologica ai? Publicat pe 29 Octombrie 2010 Psihologul Robert Sternberg propune o viziune inedita asupra iubirii, clasificand-o in opt categorii diferite si interpretand-o prin intermediul unui triunghi. In 1986, psihologul Robert Sternberg propune o viziune inedita asupra iubirii cunoscuta sub numele de TEORIA TRIUNGHIULARA A IUBIRII , clasificand iubirea in opt categorii diferite si percepand-o prin intermediul unui triunghi. Sternberg este de parere ca iubirea poate fi caracterizata pornind de la trei componente de baza ale relatiilor interpersonale si anume: INTIMITATEA, PASIUNEA SI ANGAJAMENTUL. INTIMITATEA ca si componenta a iubirii se refera la sentimentul de apropiere existent intre doua persoane , la legatura profunda care se realizeaza intre ele, la comunicarea existenta in cadrul unei relatii. Intimitatea este legatura emotionala prin care oferi celui de lan...

"PADUREA... COPIILOR" & C0.

Zilele trecute, am aflat de un proiect extrem de interesant si benefic,  "PADUREA COPIILOR" - initiat in numele nou-nascutilor nostri... Dupa aceea, documentandu-ma pentru cartea la care lucrez, - volum in care se facea referire la 'optimista Pollyanna" - am descoperit pelicula din 1960 - bazata pe povestea curajoasei domnisoare... Si pentru ca regretatul si inegalabilul - Ion Lucian - Dumnezeu sa-l adihneasca! - marturtisea ca in... teatrul pentru copii "complicitatea a ramas nealterata"  - m-am gandit ca, in memoriam, sa adaug aici o poveste la care domnia sa tinea foarte mult: ... Si pentru ca sunt... "Floriile"   -, un poem de Vasile Alecsandri. ...  sursa: www.viitorplus.ro/YouTube/ www.romaniainternational.com/www.poeziile.com/ ... SARBATORI FRUMOASE SI PRIMAVARA LA FEL! ( Si nu uitati: depinde si de... noi. Totul ) Corect? ...

Tsunami...solar vs...tsunami de...INTELEPTIRE

Pamantul va fi lovit de un tsunami solar www.ziare.com Pamantul va fi lovit miercuri de un tsunami solar, care ar putea sa afecteze satelitii artificiali, prin valul de plasma ce va fi aruncat catre planeta noastra, avertizeaza specialistii. Exploziile solare puternice care au avut loc duminica au facut ca un val de atomi ionizati sa se indrepte cu viteza spre pamant. Astfel, s-au creat premisele ideale pentru o furtuna geomagnetica si un spectacol de lumini exceptional, sustin astronomii citati de FoxNews . Explozia solara a fost detectata de Observatorul Dinamicii Solare al NASA, care inregistreaza imagini high-definiton ale Soarelui pe diferite lungimi de unda, incercand sa descopere misterele stelei noastre. Specialistii de la centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica sustin ca explozia ar putea duce la formarea unei aurore boreale. Aurorele apar in general in Canada si Alaska, insa se pare ca, miercuri seara, acestea vor putea fi observate si de catre locu...