Treceți la conținutul principal

Distreaza-te, (ne)socoteste*, iubeste!

Pericolul ascuns al “personajelor” multiple din mintea umana


sau

Manifestari ceva mai "ascunse" ale...SCHIZOFRENIEI

Dedublarea personalităţii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dedublarea personalităţii este o tulburare a unităţii conştiinţei de sine, care se caracterizează prin apariţia în alternanţă, a unei prime personalităţi şi a uneia sau mai multe personalităţi secundare la acelaşi subiect. 
Dedublarea de personalitate intervine pe fondul unor tulburări psihice, iar adesea persoana suferindă trăieşte cu convingerea că este o altă persoană, de obicei cunoscută ca unul din oamenii celebri ai lumii, sau un personaj religios. În fiecare caz, pacienţii trăiesc cu intensitate personajul în care s-au transformat.
Boala a fost descrisă de Alfred Binet (1857–1911) în cartea Le dédoublement de la personnalité et l'amnésie périodique, carte apărută şi în România în 1998, ISBN 973-98377-1-9, tradusă fiind de Michaela Brânduşa Malcinschi cu titlul Dedublarea personalităţii şi inconştientul.

Acest fenomen psihopatologic de disociere a unităţii personalităţii prin dedublarea fiinţei, duce la apariţia a două euri diferite, care evoluează succesiv sau simultan. Cele două euri coexistă, unul fiind normal şi conştient iar celălalt patologic şi bazat pe o motivaţie inconştientă. Acest sindrom este întâlnit în isterie, stări maniacale, psihoze alcoolice şi schizofrenie.
Afecţiunea intră în categoria Tulburări disociative (de conversie), care cuprinde stările de confuzie şi de dedublare psihogenă; personalitate multiplă; sindrom Ganser.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dedublarea_personalit%C4%83%C5%A3ii

...

Psychologies.ro/Definitia "Dedublarii prsonalitatii"

Fenomen psihopatologic de disociere a unitatii personalitatii prin dedublarea fiintei, aparitia a doua euri diferite ce evolueaza succesiv sau simultan si determinind doua tipuri de comportament.
Cele doua euri coexista, unul fiind normal si constient, iar altul patologic si bazat pe o motivatie inconstienta.
Sindrom intilnit in isterie, psihoze alcoolice, stari maniacale si schizofrenie.



http://www.psychologies.ro/Dictionar-de-psihologie/D/DEDUBLAREA-PERSONALITATII.html?a=7543/1249897

...  

Semiologia Constiintei Si Personalitatii 
Un tratat care dezbate si aceasta tema/simptomatologie, si pe care il puteti citi online, accesand:

http://www.scribd.com/doc/23335994/Semiologia-Constiintei-Si-Personalitatii

... 

Acum, in mod logic, o sa va intrebati ce m-a determinat sa aleg acest subiect. In primul si in primul rand, gravitatea de netagaduit a acestor tulburari, faptul ca ele se ascund, de f. multe ori sub o aparenta "normalitate" mentala si de constiinta...

Ele se observa, ceva mai greu, e f.f. adevarat, si in cazul persoanelor cu un coeficient de inteligenta normal sau mult peste media normala(si chiar in cazul...geniilor, din diverse domenii), deci sa nu va ganditi niciodata ca am putea declara astfel: "om cu tulburari grave de personalitate = idiot"! 

Tocmai asta e partea perfida a acestor tulburari care "anunta" manifestarile schizofrenice, mai ales daca cei in cauza nu apeleaza sau nu sunt ajutati sa apeleze la un consult medical de specialitate si la un tratament corespunzator si supravegheat) -, si anume ca ele debuteaza din ce in ce mai frecvent si in cazul celor care au un statut profesional bine definit, care au pozitie sociala, familie, un cerc de prieteni etc(cel putin pana la un punct, pana cand manifestarile bolii se agraveaza, scapand de sub control, sa spunem asa...).

Cauzele sunt multiple(putand chiar diferi, de la caz la caz): bagajul ereditar al pacientului, traume survenite in diverse etape ale dezvoltarii sale, viciile, obsesiile ce se dezvolta gradual, neputinta de a depasi diverse obstacole si evenimente: divortul, pierderea unei persoane dragi, esecurile din planul profesional sau personal, tendinta de izolare(care poate aparea brusc si aparent "nemotivat", apatie, depresie prelungita... Manifestarile agresive sau halucinatorii(cand pacientii amesteca realul(adesea distorsionat, disparat)cu imaginarul sau sustin existenta unor evenimente care nu s-au petrecut decat in mintea lor... Sustinand, de cele mai multe ori, ca ei sunt "altii", ori ca sunt ei  insisi, dar, in acelasi timp si "altcineva" (un frate sau o sora imaginari sau reali cu care se substitue mental, la un moment dat, un personaj de poveste, creat ad-hoc, un personaj celebru(vedeta) sau unul isoric). Sau un om cu o profesie total noua si diametral opusa celei de baza... Pe care unii chiar incearca sau ar incerca sa o exercite.

Prinsi deja in "ghearele" invisibile(mai ales pt ei!) ale bolii, prefera/iubesc din ce in ce mai mult lumea paralela si fictionala pe care si-o creeaza(tratand ac. lucru ca pe ceva EXTREM de firesc), alegand ca preferinte, de exemplu cartile S. F. si/ sau evenimentele cu conotatie supranaturala(despre care le povestesc, din cand in cand si...altora) Iata un exemplu:  

Philip K. Dick – Substanta M

 

http://www.nemirabooks.ro/philip-k-dick-substanta-m.

Si inca unul, ales cu ajutorul cautarilor pe Google:

"Schizofrenia - esti nebun, esti trist si esti singur"

o poveste tulburatoare a unei surori care nu intelege/a cum de fratele ei drag a cazut prada acestei boli/acestor tulburari - poveste pe care o puteti citi accesand urm. link:

http://www.cafeneaua.com/nodes/show/4963/schizofrenia-esti-nebun-esti-trist-si-esti-singur/1

Pacientii se simt incoltiti, nedreptatiti, "urmariti", bantuiti, chiar daca unii dintre ei duc o viata aparent ancorata in limitele normalitatii inselatoare, reusind chiar sa-si continue, ani buni, parcursul profesional... 

Izolarea de restul lumii nu e o solutie, dar trebuie sa luati seama la pericolul care "pandeste din umbra", sa spunem asa, fiindca persoanele cu pricina pot fi periculoase,
atat pt. ele insele(prin autopedepsire, automutilare, tentative de suicid)cat si pentru cei din jur, un lucru care nu trebuie deloc neglijat! Mai ales ca, de cele mai multe ori, persoanele respective neaga vehement ca ceea ce se petrece, EXISTA sau e...ANORMAL. 

In al II-lea rand, posibilitatea de a intalni(si précis  am/ati  intalnit(observat)!!) oricand asemenea persoane, si cel mai important si indicat este sa facem tot ce ne sta in putinta ca ele sa beneficieze de grija unui medic psihiatru experimentat, oferindu-le sansa, - chiar impotriva vointei lor, - de a-si mentine sanatatea mentala si afectiva la parametri cat de cat normali, in limitele posibilitatilor de vindecare oferite de afectiunea de care sufera. 

Nepasarea nu tine loc de grija si de precautie, si nici negarea loc de vindecare! Cu cat tratamentul debuteaza mai precoce, cu atat sansele de reabilitare pot fi mai reale si mai eficiente, in special pentru cei in cauza, dar si pentru familia si anturajul lor! Si chiar pentru societate… 

O societate cu oameni sanatosi e intotdeana mult mai eficienta decat una populata de persoane debusolate, insingurate, confuze si suferinde.

P. Ionescu
(psiholog) 

Bucuresti, 23 aprilie 2010

...



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Robert Sternberg, triunghiul si... iubirea(...)

Garbo » Life » Familie Teoria Triunghiulara a Iubirii: Tu ce fel de relatie psihologica ai? Publicat pe 29 Octombrie 2010 Psihologul Robert Sternberg propune o viziune inedita asupra iubirii, clasificand-o in opt categorii diferite si interpretand-o prin intermediul unui triunghi. In 1986, psihologul Robert Sternberg propune o viziune inedita asupra iubirii cunoscuta sub numele de TEORIA TRIUNGHIULARA A IUBIRII , clasificand iubirea in opt categorii diferite si percepand-o prin intermediul unui triunghi. Sternberg este de parere ca iubirea poate fi caracterizata pornind de la trei componente de baza ale relatiilor interpersonale si anume: INTIMITATEA, PASIUNEA SI ANGAJAMENTUL. INTIMITATEA ca si componenta a iubirii se refera la sentimentul de apropiere existent intre doua persoane , la legatura profunda care se realizeaza intre ele, la comunicarea existenta in cadrul unei relatii. Intimitatea este legatura emotionala prin care oferi celui de lan

Dati o noua sansa copiilor bolnavi de inima!

Participand la Campania "Sansa la viata, sansa la noi amintiri...", dam inca o sansa copiilor cu probleme cardiovasculare... Asa ca nu ezitati! http://ro.netlog.com/go/out/url=-aHR0cDovL3d3dy5zdXBlcmJlYmUucm8vYXJ0aWNvbF83NDYvcHJvY3Rlcl9fX2dhbWJsZV9sYW5zZWF6YV9jYW1wYW5pYV9fX19zYW5zYV9sYV92aWF0YV9fc2Fuc2FfbGFfbm9pX2FtaW50aXJpLmh0bWw _