pubovore

adalso

5USATv live

netvisiteurs

Matomy Seo

CPX24

joi, 22 aprilie 2010

"Aplicatiile" verbului a simti...

 "A simti" - ca-n film si ca in viata...

Ieri seara vizionam un film artistic si, spre finalul acestuia, mi-a atras atentia un fragment, pe care am sa incerc sa-l redau aici cat mai fidel posibil.

"_Sa stii ca, incet, incet, ai devenit pentru mine o persoana foarte draga...
  _Dar...
  _Si tocmai de aceea as vrea sa-ti fiu cat mai aproape.
  _Da, dar pana acum eu nu am fost... Adica am detestat ideea de a te sti, cumva, in preajma -    


   _Stiu, stiu si asta. Dar cand ti-e draga o persoana, nu o faci pentru ca vrei, ci pentru ca asa...simti. Intelegi?!?
   _..."

Intorcandu-ne la destin, si lasand la o parte filmul si fictiunea, din ce in ce mai putini inteleg si...si mai putini apreciaza(aplica)marele adevar sufletesc al ideei ce se desprinde (mai ales) din ultima fraza a acestui dialog, la originea sa fictional.

Ca sa nu mai adaug ca extrem de putini si-ar asuma si frazele 1 si 3( impreuna sau separat) -  fie in gand, fie cu voce tare sau si-si.  
Si asta pentru ca, in mod just si logic, sentimentele si reciprocitatea lor nu sunt obligatorii, ci vin dinlauntrul fiintei.  

Dar nu al oricarei fiinte(*si/sau fie cum o fi), cu toate ca teoria, cel putin, s-ar grabi, furtunos sau pâş-pâş, - sa contrazica atat aceasta constatare debusolanta, cat si realitatea insasi.  

Cea pe care fiecare o simte, in felul sau, pe propria piele(si la propriu si la figurat),
ori asa:


ori asa: 

 ori in ambele feluri sau cine mai stie cum. 


Ori DELOC, ar zice ba unii, ba altii, - ca un gol imens, - brusc, fost, viitor sau perpetuu, survenit din fel si fel de motive, cauze si/sau conjuncturi... Explicabile, credibile ori dimpotriva.  Si asta nu(doar)intr-o pelicula sau alta, ci in special in viata.

2 comentarii:

  1. Intotdeauna am zis ca e cel mai bine a spune ceea ce simtim si nu a tine inauntru... Plus de asta, vorba aceea, viata bate filmul, atat la actiuni cat si la sentimente....

    RăspundețiȘtergere
  2. cu siguranta asa e cel mai bine, emil.

    RăspundețiȘtergere

Etichete